Bespaar met zonnepanelen!

Met zonnepanelen zet je zonne-energie om in elektriciteit. Jouw huis wordt dan voorzien van duurzame elektriciteit. Zonne-energie is namelijk oneindig beschikbaar en er komen door het gebruik ervan nauwelijks milieubelastende stoffen vrij, zoals CO2. In Nederland biedt het aantal zonuren genoeg energie om zonnepanelen en zonneboilers te laten werken. Na enige tijd bespaar je dankzij zonnepanelen energiekosten. Bovendien heeft een zonnepaneel vrij weinig onderhoud nodig.

Het plaatsen van zonnepanelen doen wij in samenwerking met onze vaste partners. Deze worden op daken geplaatst zodat er stroom kan worden opgewekt door middel van zonlicht. Ook plaatsen we zonneboilers en zonnecollectoren voor het opwarmen van kraanwater met behulp van zonnewarmte. Zo’n zonneboilercombi verwarmt trouwens niet alleen je kraanwater, maar de gehele woning of het bedrijfspand.

Optimale zonnepaneleninstallatie

Bij Romijnders begrijpen we dat zonnepanelen een geweldige investering zijn in duurzame energie en kostenbesparingen. Maar om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen optimaal presteren, is een professionele aanleg van voedingen en eventuele aanpassing of vervanging van de meterkast van essentieel belang. Onze experts staan klaar om je te helpen bij de perfecte voedingsinstallatie voor je zonnepanelen. We kunnen ook je meterkast aanpassen of vervangen, indien nodig, om ervoor te zorgen dat deze voldoet aan de eisen van je zonne-energiesysteem.

Veelgestelde vragen

Een zonnepaneel is een plaat waarop zonnecellen zijn aangebracht. Het zonnepaneel wordt op het dak gemonteerd. Vlakbij de zonnepanelen, bijvoorbeeld op zolder, wordt een omvormer geplaatst. De omvormer wordt aangesloten op een stopcontact en maakt van de elektrische energie 230 volt wisselspanning. Zo wordt automatisch elektriciteit voor de woning geleverd.

Zonnepanelen zijn geschikt voor woningen die een centraal verwarmingssysteem op elektriciteit hebben. Voorbeelden hiervan zijn cv-systemen met accumulatoren of elektrische radiatoren. Daarnaast kan de door de zonnepanelen opgewekte elektriciteit natuurlijk ook gebruikt worden voor de stroomvoorziening van andere elektrische apparaten in huis (bijvoorbeeld keukenapparaten). Ook warmtepompen, een andere milieuvriendelijke manier om (het sanitair water van) de woning te verwarmen, kunnen met zonnepanelen van stroom voorzien worden.

Er zijn enkele factoren die bepalen of het dak geschikt is om zonnepanelen op te installeren:

  • Omvang (dit bepaalt hoeveel panelen je kunt plaatsen);
  • Schaduwval en belemmering instraling door hoge objecten (ligt het dak wel voldoende in de zon, wordt de lichtinval op het dak niet te veel beperkt door hoge objecten zoals bomen of bebouwing);
  • Ligging (het dak moet bij voorkeur richting zuiden liggen, maar bij bepaalde hellingshoeken is ook een dak richting oosten of westen nog wel geschikt, zij het dat de opbrengst dan wat lager zal zijn).

De zon hoeft niet te schijnen om toch voordeel op te leveren. Zonnepanelen kunnen ook indirect licht omzetten in elektriciteit. Uiteraard levert dit wel minder energie dan de volle zon: de hoeveelheid instraling bepaalt hoeveel elektriciteit de zonnecellen op het paneel kunnen opwekken. In Nederland ontstaat zo'n 50 tot 60% van de opbrengst van zonnepanelen tijdens bewolkt weer, dus via de indirecte instraling.

De investering voor zonnepanelen hangt af van verschillende elementen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aantal geplaatste panelen, het type panelen en hun capaciteit en de eventuele subsidie. Onze adviseur helpt graag met een advies op maat.

Hoe hoog het rendement is, hangt af van het aantal zonnepanelen dat je laat plaatsen. Daarnaast zijn er veel andere factoren zoals de hoeveelheid en de intensiteit van de zonne-uren, de stand van de panelen, de hoeveelheid schaduw, de inflatie en de stijging van de energieprijs. Onze adviseur kan aan de hand van de laatste ontwikkelen een berekening maken.

Landelijk gezien is er geen subsidiemogelijkheid meer (btw terugvragen kan wel). Per gemeente bestaat nog wel de mogelijkheid om subsidies aan te vragen. Klik hier om te kijken of deze regeling in jouw gemeente bestaat.

Naast zonnepanelen is een omvormer nodig. Verder zijn haken, een rail en montagemateriaal nodig. Het kan ook voorkomen dat er extra werkzaamheden in bijvoorbeeld de meterkast nodig zijn of dat er een dak-doorvoer gerealiseerd moet worden.

Normaal gesproken niet. Een zonnepanelen-installatie wordt altijd zodanig geïnstalleerd dat voldaan wordt aan alle bepalingen in het bouwbesluit. Is het gebouw een monument of stadsbeeldobject, of is er sprake van een beschermd stads- of dorpsgezicht? Op platte daken, waarbij de zonnepanelen niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg is er meestal geen vergunning nodig. In andere gevallen is een omgevingsvergunning vereist. Via www.omgevingsloket.nl is makkelijk op te zoeken of er een vergunning nodig is voor het betreffende gebouw.

Zonnepanelen zijn meestal gemaakt op basis van silicium. Dit zit in zand, een van de meest voorkomende elementen op de wereld. Om zand om te zetten naar silicium is echter wel veel energie noodzakelijk. Toch bedraagt de energie-terugverdientijd van een zonnepaneel maar ongeveer één tot anderhalf jaar. In deze tijd produceert het paneel dus evenveel energie als dat de complete fabricage gekost heeft.

Alle opgewekte energie daarna is dus winst en zonnepanelen gaan 25 jaar mee!

Een groot verschil met zonnepanelen is dat de warmte welke is gewonnen uit de energie van de zon bij een zonneboiler niet kan worden terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Kort gezegd, alles wat bij een zonneboiler niet gebruikt wordt, raakt verloren. Het is daarom belangrijk om de zonneboiler nooit te groot te dimensioneren, anders zou dit een nadelige invloed kunnen hebben op de terugverdientijd.

Zonnepanelen leveren elektriciteit. Om een huis op zonne-energie te verwarmen door het plaatsen van zonnepanelen, dient de centrale verwarming te werken op elektriciteit. Op die manier zorgen de panelen dus (deels) voor de stroomvoorziening van de elektrische verwarmingstoestellen. Ook elektrische verwarmingstoestellen die als bijverwarming worden gebruikt (bijvoorbeeld convectoren), kunnen met behulp van zonnepanelen van stroom voorzien worden.

Een storing is natuurlijk vervelend. Op het moment dat je te maken krijgt met een storende zonneboiler kijk dan altijd eerst op het display van de boiler. Het display geeft namelijk aan als de zonneboiler een storing heeft. Bij storing reset de boiler volgens de gebruikershandleiding. Controleer ook het waterniveau en wanneer nodig vul het bij. Is er sprake van een ander probleem en heb je een onderhoudscontract bij ons afgesloten voor je cv-ketel en zonneboiler? Dan kun je ook contact met ons opnemen voor de reparatie van je zonnepanelen.

Normaal gesproken hoeft er geen onderhoud aan zonnepanelen gedaan te worden. Wel kunnen de panelen vervuild raken door bijvoorbeeld vogelpoep, gasuitstoten van een fabriek of een agrarisch bedrijf. Een regenbui spoelt dit vet, vuil of poep dan niet meer weg. Een reinigingsbeurt van de zonnepanelen zorgt ervoor dat ze weer optimaal presteren en de meeste energie leveren.

Contact

Met Romijnders ben je verzekerd van een vlekkeloze en veilige zonnepaneleninstallatie die je energievoorziening naar een hoger niveau tilt. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en een offerte op maat.