Hoe krijg je een duurzaam huis?

Een duurzaam huis is goed voor het milieu, energierekening en kan goed zijn voor de waarde van je huis! Ruim drie op de vier Nederlanders zegt het besparen van energie belangrijk te vinden en is van mening dat de opwek van energie duurzamer moet zijn (Motivation 2016). Voor een duurzaam huis moet je in eerste instantie wel investeren, maar uiteindelijk pluk je er de vruchten van. De waarde van je huis stijgt meteen al wanneer je (aardgas) verwarmingsinstallaties laat vervangen door slimme, zuinige en milieubewuste systemen. Soms wel tot 11% (Aydin, Brounen & Kok, 2015). En je bent meteen al milieu vriendelijker bezig!

Vaak neem je pas duurzame maatregelen wanneer er een apparaat of systeem kapot is, maar soms is het ook slim om een een oud apparaat te vervangen omdat dit een energievreter is. Waar moet je nu beginnen om een duurzaam huis te creëren?

 

Investeren in een duurzaam huis? Je kunt verschillende acties ondernemen:

  • Je huis goed isoleren. Met isolatie van het dak, vloer en spouwmuren hou je de warmte in huis.
  • Het plaatsen van zonnepanelen en water verwarmen met een zonneboiler.
  • Het laten plaatsen van een warmtepomp waarmee je eigen warmte milieubewust opwekt.
  • Heb je een goed werkend ventilatiesysteem? Daarmee zorg je niet alleen voor een prettig en gezond binnenklimaat, maar een warmteterugwinsysteem leidt ook tot minder warmteverlies

 

Vervanging van verouderde apparaten voor een duurzame woning?

  • Het vervangen van een oude cv-ketel voor een zuinigere cv-ketel.
  • Vervanging van oude koelkast of wasmachine voor een nieuwer exemplaar.

 

Kleinere maatregelen treffen voor een duurzaam huis:

  • Gloeilampen vervangen voor ledlampen (bijvoorbeeld in de koelkast)
  • Radiatorfolie opplakken en tochtstrips plaatsen

 

Subsidies voor een duurzaam huis

Wil je een duurzaam huis dan zijn er verschillende subsidies beschikbaar, zoals voor het plaatsen van een zonneboiler en (hybride) warmtepompen. In 2016 is er hiervoor alleen al 70 miljoen subsidie beschikbaar gesteld. Sinds afgelopen week is er een nieuwe subsidieregeling gepubliceerd voor subsidie op energiebesparende maatregelen. Het gaat in eerste instantie om isolatiemaatregelen, aanvullend is er o.a. subsidie voor warmteterugwininstallaties, ventilatie en inregelen. Deze subsidie is geldig van 15 september 2016 tot en met 31 december 2018, voor particuliere woning- en appartementseigenaren én verengingen van eigenaren. Lees meer over de ‘Subsidie Energiebesparing eigen huis’.

Sluit nu binnen 5 minuten een onderhoudscontract af