Cv-ketel of warmtepomp?

De cv-ketel

De cv-ketel is een systeem die we al jarenlang kennen. We stoken al sinds een behoorlijk lange tijd met aardgas en dat heeft zo zijn voordelen; de cv-ketel is relatief goedkoop in aanschaf en past gemakkelijk in ruimtes. Voor ieder huishouden is er wel een geschikte cv-ketel.

Op dit moment heeft de grote meerderheid van de Nederlandse huizen nog een cv-ketel. Om Nederland te verduurzamen is het nodig om van het aardgas af te stappen. Dat kan onder meer door de cv-ketel te vervangen door een warmtepomp.

Een warmtepomp

Een warmtepomp is een systeem die naast, of in plaats van de cv-ketel functioneert. Het verwarmt het huis zonder gas en werkt op elektriciteit. De pomp onttrekt zo warmte aan de lucht of het grondwater. Een warmtepomp is een duurzame manier om jouw woning te verwarmen. Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Benieuwd of jouw woning geschikt is?

Doe de wamtepompcheck

Er zijn verschillende soorten warmtepompen:

  • Volledige elektrische warmtepomp:
    Bij een nieuwbouwwoning adviseren we om helemaal van het gas af te gaan door een warmtepomp aan te schaffen die volledig op elektriciteit werkt. Hij haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. De warmtepomp heeft een voorraadvat voor warm water en is daarom ongeveer zo groot als een hoge koelkast. Bij een volledige warmtepomp bespaar je tot wel 100% op het gasverbruik.
  • Hybride warmtepomp:
    Een hybride warmtepomp is vaak meer geschikt voor een bestaande woning. Deze pomp werkt op elektriciteit en wordt gekoppeld aan de cv-installatie. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten heel koud is en zorgt samen met een (ingebouwde) boiler voor warm water. Met een hybride warmtepomp daalt de CO2-uitstoot voor verwarming en warm water gemiddeld met zo’n 25 procent.

Is jouw huis geschikt voor een (hybride) warmtepomp?

Niet elke woning is al geschikt voor een warmtepomp. Soms is het nodig dat er eerst bouwkundige maatregelen genomen worden. Wil je graag weten of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp? Doe dan de warmtepompcheck

Wist je dat er subsidies beschikbaar zijn voor het aanschaffen van een volledig elektrische als hybride warmtepompen?

 

Sluit nu binnen 5 minuten een onderhoudscontract af