Radiator of convector

Radiatoren en convectoren zijn twee manieren van centrale verwarming. Ze verschillen met name door de soort warmte die ze afgeven. Bij radiatoren stroomt warm water door buizen of platen. Deze geven stralings- en convectiewarmte af. Convectoren werken door middel van warmeluchtcirculatie. Een convector geeft meer convectiewarmte af dan stralingswarmte.

Wat past het best bij jou? 

Voordat je besluit een radiator of convector te kopen, geven we je graag een kijkje in de voor- en nadelen van beide verwarmingselementen. In principe kunnen beide prima tegelijkertijd ingezet worden. Ons advies luidt om je huis te verwarmen met convectoren en daar waar je extra de warmte wil voelen met radiatoren. Bijvoorbeeld in de badkamer of zithoek.

Voordelen radiator

  • De warmte van een radiator is direct voelbaar en veel mensen vinden deze warmte dan ook aangenamer dan die van een convector
  • Een radiator is meer geschikt voor mensen met astma of luchtwegaandoeningen. Een convector werkt namelijk op basis van luchtcirculatie en dat zorgt voor meer stof

Voordelen convector

  • Een convector verwarmt ruimtes in huis over het algemeen sneller en gelijkmatiger op dan een radiator. Een convector is meestal kleiner dan een radiator en daardoor geschikt voor kleine ruimtes
  • Een convector voelt minder heet aan dan een radiator en zodoende ook veilig voor kinderen

Onderhoud en storingen

Radiatoren en convectoren zijn stofvangers. Achter, onder tussen en in de radiator of convector kan veel stof ophopen. Stof houdt zo de warmte van de radiator of convector tegen en dat leidt tot meer energieverbruik. Maak daarom de radiator of convector regelmatig stofvrij. Check ook of ze moeten worden ontlucht. 

Werkt een radiator of convector plotseling niet meer of niet optimaal? Dan is het zaak de oorzaak te vinden. Controleer of er meerdere radiatoren of convectoren een storing vertonen. Is er slecht één radiator of convector koud? Check dan of het kraantje wel openstaat. Zijn meerdere radiatoren of convectoren koud? Kijk dan of de display van de cv-ketel een storing aangeeft. In dat geval komt er ook geen warm water uit de kraan.

Het kan ook voorkomen dat de druk in de cv-ketel te laag is. Het water stroomt dan niet snel genoeg door de leidingen. In dat geval moet je de ketel bijvullen. Lukt het je niet om de oorzaak alleen op te sporen. Contacteer ons gerust en vraag om hulp.

Voor meer informatie over radiatoren en convectors