Warmtepompen

Goed voor het milieu!

Met een warmtepomp haal je warmte uit de bodem, het grondwater of de lucht. Is jouw huis voorzien van HR(++) glas, goed geïsoleerde wanden, vloeren en dak? Heeft jouw woning daarnaast ook voldoende ruimte voor een binnen en buiten unit? En ook nog vloerverwarming? Dan is een warmtepomp het overwegen waard.

Je hebt twee type warmtepompen; een volledig elektrische- en een hybride warmtepomp. Laatst genoemde is vaak de meest geschikte warmtepomp voor een bestaande woning. Deze pomp werkt op elektriciteit en koppel je aan je cv-installatie. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten heel koud is en zorgt samen met een (ingebouwde) boiler voor warm water.

Een onderhoudscontract voor een warmtepomp, kan alleen afgesloten worden voor bepaalde merken warmtepompen waarvoor wij service kunnen verlenen. Wil je hierover meer informatie? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Nibe Nefit

Waarom een warmtepomp kopen bij Romijnders?

  • Meer dan 10 jaar ervaring met plaatsen van warmtepompen
  • Gratis, merkonafhankelijk en toekomstgericht advies
  • Eerlijk advies, ook wanneer het niet verstandig is een warmtepomp te plaatsen
  • Alleen kwaliteitsmerken warmtepompen
  • Vriendelijke, professionele en gecertificeerde monteurs
  • Plaatsing conform installatienormen
Veelgestelde vragen

Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming en warm water in huis zonder dat je aardgas nodig hebt (mits je ook elektrisch kookt). Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. De cv-ketel springt bij als het buiten heel koud is en zorgt samen met een (ingebouwde) boiler voor warm water. Een hybride warmtepomp is een goede tussenstap naar een volledig elektrisch huis.

Bij beide warmtepompen is het van belang dat de woning goed tot zeer goed geïsoleerd is. Dit houdt in dat de wanden, de vloer en het dak goed geïsoleerd moeten zijn en dat de woning voorzien is van HR(++) glas. Bij een volledig elektrische warmtepomp is het ook van belang dat de woning vloerverwarming heeft, of dat er speciale radiatoren aanwezig zijn die op lage temperatuur werken.

Bij een volledige warmtepomp bespaar je tot wel 70% op het gasverbruik. Met een hybride warmtepomp daalt de CO2-uitstoot voor verwarming en warm water gemiddeld met zo’n 25 procent.

Tot 2021 kun er subsidie aangevraagd worden voor het aanschaffen van een warmtepomp. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het soort apparaat en het vermogen. Lees meer over de subsidies op de website van Milieu Centraal.

Een warmtepomp haalt energie uit het water, de grond of lucht en ‘pompt’ het vervolgens op de gewenste temperatuurdoor het huis. Het systeem wordt vergeleken met de werking van een koelkast, alleen doet die precies het tegenovergestelde. De pomp van een koelkast haalt alle warmte uit de buitenlucht zodat wat over blijft koud is. Deze koude lucht wordt vervolgens rondgepompt in de wanden van de koelkast zodat de temperatuur constant blijft. Een huis kan gelijkmatig verwarmd worden met een warmtepomp. Bekijk de video van één van onze warmtepomp leveranciers op youtube.

Een warmtepomp neemt behoorlijk wat ruimte in beslag. De unit in huis heeft ongeveer de grootte van een koelkast. Buiten hangt er ook nog een ventilator unit van circa 60 bij 50 cm.

Een warmtepomp heeft twee geluidsbronnen: de compressor en de ventilator. Deze draaien tegelijk. Naarmate het kouder wordt of warm tapwater wordt geproduceerd, produceert de pomp geluid. Bij piekbelasting kan het geluid van een lucht/water-warmtepomp oplopen tot 60 dB(A) of meer. Met name de buitenunit is hoorbaar. Denk goed na waar je de buitenunit hangt bij aankoop van een warmtepomp.

Dit ligt helemaal aan de situatie, lees er meer over …

Een volledig elektrische warmtepomp werkt net zo goed als een cv-ketel. Daarbij is het ook beter voor het milieu omdat er geen gebruik wordt gemaakt van aardgas. Een hybride warmtepomp heeft soms nog wat hulp nodig van een cv-ketel.

Jazeker, een warmtepomp moet net als een cv-ketel en alle andere elektrische apparaten onderhouden worden. Periodiek onderhoud verlengt de levensduur van de warmtepomp en zorgt voor een energiezuinige werking. Sluit nu een onderhoudscontract af. 

Sluit een onderhoudscontract af voor je warmtepomp*

*Alleen mogelijk in combinatie met een onderhoudscontract van je cv-ketel