Warmtepomp

Huiseigenaren zijn verplicht om vanaf 2026 bij vervanging van de cv-ketel over te stappen op een hybride warmtepomp of op een ander duurzaam alternatief. Dit biedt veel voordelen zoals lagere energiekosten, een duurzamere woning en een hogere waarde van jouw woning. Helaas is niet elke woning al geschikt voor een (hybride) warmtepomp.

Soms is het nodig dat er eerst bouwkundige maatregelen genomen worden of zijn andere investeringen verstandiger en raden we een warmtepomp voor nu af. Op deze pagina vertellen we je alles over de warmtepomp en welke stappen je misschien nog moet nemen voordat je een warmtepomp aanschaft.

 

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een systeem dat naast, of in plaats van de cv-ketel functioneert. Het verwarmt het huis deels of helemaal zonder gas en werkt op elektriciteit. De pomp onttrekt warmte aan de lucht of het grondwater. Een warmtepomp is een duurzame manier om jouw woning te verwarmen.


 

Bij Romijnders plaatsen we alleen hybride warmtepompen. Hierdoor kun jij profiteren van de flexibiliteit van een hybride systeem. Op koude dagen of wanneer je extra verwarming nodig hebt, kun je overschakelen naar de cv-ketel, terwijl je op mildere dagen kunt vertrouwen op de energiezuinige warmtepomp.

HYBRIDE WARMTEPOMP

Een hybride warmtepomp is vaak meer geschikt voor een bestaande woning. Deze pomp werkt op elektriciteit en wordt gekoppeld aan de cv-installatie. Er dient een cv-ketel aanwezig zijn, want de hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. De hybride warmtepomp kan worden aangesloten op de bestaande cv-ketel, mits deze daarvoor geschikt is. Of op een nieuwe cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten heel koud is en zorgt samen met een (ingebouwde) boiler voor warm water uit de kraan en douche. Met een hybride warmtepomp daalt de CO2-uitstoot voor verwarming en warm water gemiddeld met zo’n 25 procent.

De voordelen van een warmtepomp

 

 • Je gasverbruik gaat aanzienlijk of helemaal omlaag
 • Een warmtepomp is een duurzame manier van verwarmen omdat het minder CO2 uitstoot
 • Een warmtepomp is een waardevermeerdering van je woning
 • Door de subsidie verlaag je de aanschaf van een warmtepomp
 • Een bijna aardgasvrije woning, dus klaar voor de toekomst!
 • De totale kosten gedurende de levensduur van de warmtepompinstallatie (aanschaf en energieverbruik) zullen, onder normale omstandigheden, altijd lager zijn dan van een gasgestookte installatie.

Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

Helaas is niet elke woning al geschikt voor een warmtepomp. Soms is het nodig dat er eerst bouwkundige maatregelen genomen worden en raden we een warmtepomp voor nu af. Wil je graag weten of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp? Doe dan onze warmtepompcheck of lees hieronder wat de minimale eisen zijn. Dit zijn namelijk de vijf punten die van belang zijn voordat je een warmtepomp wilt gaan aanschaffen: zonnepanelen, isolatie van je woning, manier van je huis verwarmen, opstellingsruimte en de investering.

 

1. Zonnepanelen
In verband met het hoge elektriciteitsverbruik van de warmtepomp, moet de woning voorzien zijn van zonnepanelen. Anders wordt het gebruik van een warmtepomp te kostbaar.

Heb je nog geen zonnepanelen, is het bedrag voor zonnepanelen een te grote investering voor jou maar wil je wel verduurzamen? Kijk dan of een financiering iets voor jou is. Check in de Energiesubsidiewijzer welke subsidies en gunstige leningen er in jouw gemeente of provincie zijn. Of kijk of je extra geld kunt lenen via je hypotheek of met een Energiebespaarlening.

 

2. Isolatie van de woning
De vloeren, wanden en het dak dienen goed geïsoleerd te zijn. De ramen dienen voorzien te zijn van minimaal HR++ glas. Hoewel de hybride warmtepomp al geschikt is bij matige isolatie, adviseren wij toch goede isolatie omdat warmtepompen werken met een verwarmingstemperatuur van maximaal 45 tot 55 graden Ter vergelijking: een cv-ketel levert water van 60 tot 80 graden. Een slecht of matig geïsoleerd huis wordt met een lage watertemperatuur niet warm genoeg. Met goede isolatie voorkom je dat warmte de woning verlaat. Ook zal de cv-ketel bij goede isolatie minder vaak bijspringen om jouw woning op temperatuur te houden. Weet je niet hoe jouw huis is geïsoleerd? Milieu Centraal geeft je handige tips om hierachter te komen! Zo weet je of je jouw woning eerst nog moet (na-)isoleren.

Voor het isoleren van je woning kun je subsidie aanvragen. Laat je binnen een jaar een isolatiemaatregel uitvoeren én een warmtepomp plaatsen? Dan kan je daarvoor een hoger bedrag van de isolatiesubsidie krijgen. Lees meer op Subsidie voor isolatie.

Is het bedrag voor de isolatie een te grote investering voor jou maar wil je toch verduurzamen? Kijk dan of een financiering iets voor jou is. Check in de Energiesubsidiewijzer welke subsidies en gunstige leningen er in jouw gemeente of provincie zijn. Of kijk of je extra geld kunt lenen via je hypotheek of met een Energiebespaarlening.

 

3. Hoe wordt de woning verwarmd?
Een warmtepomp verwarmt de woning met een lage temperatuur van maximaal 55 graden. Het is belangrijk dat het afgiftesysteem, zoals radiatoren of vloerverwarming, geschikt is voor lagetemperatuurverwarming. Vloerverwarming is hiervoor geschikt. Heb je radiatoren? Doe dan de 50 graden test. Zet de temperatuur van de cv-ketel op 50 graden tijdens een koude periode: twee weken waarbij het minstens twee nachten kouder is dan min 5 graden. Bekijk hier stap voor stap hoe je jouw cv-ketel instelt voor de 50 graden test. Word je woning ’s ochtends weer lekker warm? Dan is jouw afgiftesysteem klaar voor een warmtepomp. Zit je te bibberen in huis? Dan kun je overwegen om

 • de bestaande radiatoren te vervangen door lage temperatuur radiatoren
 • een radiatorventilator (ook wel radiatorbooster) te installeren. Deze zorgt ervoor dat er meer lucht langs de radiator stroomt. Die geeft daardoor meer warmte af die ook nog eens sneller verspreid wordt. Het is een simpele en goedkope manier om de warmteafgifte van je bestaande radiatoren te vergroten.
 • Ga je de vloer vervangen? Overweeg dan om meteen vloerverwarming aan te leggen. Maar neem géén elektrische vloerverwarming: die is juist niet zuinig. Vloerverwarming is heel geschikt om met een lage watertemperatuur te verwarmen.

 

4. Heb ik een vergunning nodig?
Voor een hybride warmtepomp heb je geen vergunning nodig, tenzij je in een monument of in een beschermd stadsgezicht woont of wanneer de buitenunit van de warmtepomp zeer goed zichtbaar is voor de omgeving. Vul de vragen in op www.omgevingsloket.nl om zeker te weten of je vergunning nodig hebt.

 

5. De opstellingsruimte
De opstellingsruimte waar de cv-ketel hangt, dient groot genoeg te zijn om de binnenunit van de warmtepomp te plaatsen. Bij een hybride warmtepomp is dat 2x de afmeting van een cv-ketel: 1x voor de binnenunit en 1x voor de cv-ketel omdat deze bij een hybride warmtepomp in gebruik blijft.

Bij de buitenunit voor de hybride warmtepomp is de ruimte die je minimaal nodig hebt 1x2x1 meter. Deze kan op de grond of op het dak staan of aan de gevel hangen. Hij moet minimaal 0,5 meter van de erfgrens met de buren af staan. De buitenunit maakt wat geluid als de warmtepomp aan staat (voornamelijk in de winter). Deze moet dus geplaatst worden op een plek waar zowel de buren als jij er geen last van hebben.


6. Investering
De kosten van een warmtepomp variëren. De aanschafkosten van een hybride warmtepomp liggen tussen de €4.000,- en €6.000,- inclusief BTW en installatie. Wanneer je een nieuwe bijpassende cv-ketel nodig hebt, dan komen er extra kosten bij. De exacte kosten hangen af van het merk, type, vermogen en het subsidiebedrag.


Financiering en subsidie
Is het bedrag voor een warmtepomp een te grote investering voor jou maar wil je toch verduurzamen? Kijk dan of een financiering iets voor jou is. Check in de Energiesubsidiewijzer welke subsidies en gunstige leningen er in jouw gemeente of provincie zijn. Of kijk of je extra geld kunt lenen via je hypotheek of met een Energiebespaarlening via het Nationaal Warmtefonds.

Doe de warmtepompcheck

Ja! Mijn woning is geschikt voor een warmtepomp

Voldoet je woning aan alle bovenstaande punten? Dan is jouw woning geschikt voor een warmtepomp. Volg dan onderstaand stappenplan:

1. Adviesgesprek en offerte aanvragen

Neem contact met ons op. We vragen je dan om foto’s van jouw situatie door te sturen zodat we vooraf kunnen bekijken of het plaatsen van een warmtepomp mogelijk is. Ook vragen we je naar jouw gasverbruik en de inhoud van jouw woning.
Let op: We helpen momenteel alleen klanten die binnen 30 kilometer van Wijchen wonen. Dit doen we om ervoor te zorgen dat onze monteurs niet te ver hoeven te reizen. Hierdoor kunnen we snel en goed reageren op wat onze klanten nodig hebben. Door ons te concentreren op dit gebied, zorgen we ervoor dat we niet alleen snel zijn, maar ook dat onze service betaalbaar blijft. Dit is goed voor het milieu en zorgt ervoor dat onze klanten tevreden blijven.

Bij een positief advies plannen we een afspraak in. We komen dan een kijkje nemen om te checken of jouw woning inderdaad aan alle eisen voldoet, nemen gedetailleerde informatie op voor de installatie en bespreken de mogelijkheden voor subsidie en eventuele financiering. Hierna ontvang je van ons een offerte. Voor dit advies vragen wij €250,- incl. BTW. Wanneer je akkoord gaat met de offerte, komt dit bedrag te vervallen en is het advies gratis.

 

2. Financiering van de warmtepomp

Is het bedrag voor een warmtepomp een te grote investering voor jou maar wil je toch verduurzamen? Kijk dan of een financiering iets voor jou is. Check in de Energiesubsidiewijzer welke subsidies en gunstige leningen er in jouw gemeente of provincie zijn. Of kijk of je extra geld kunt lenen via je hypotheek of met een Energiebespaarlening.

 

3. Installatie warmtepomp

Na akkoord van de offerte en afhankelijk van de levertijd van alle benodigde materialen wordt er contact met je opgenomen om een afspraak te plannen om de warmtepomp te installeren. LET OP: op dit moment zijn er lange levertijden van 6 tot 12 maanden.

 

4. Aanvraag subsidie

Na de installatie van de warmtepomp vraag je jouw subsidie aan. Je kan de subsidie aanvragen op rvo.nl. Daar staat ook een handig stappenplan. Je hebt hiervoor een DigiD nodig. Let op: vraag de subsidie binnen 12 maanden na de installatiedatum aan.

 

5. Onderhoud warmtepomp

Om lang gebruik te kunnen maken van je warmtepomp is het belangrijk om deze regelmatig te laten controleren en te laten onderhouden. Zo blijft deze veilig en zuinig werken. Door het afsluiten van een onderhoudscontract wordt je warmtepomp eens per twee jaar gecontroleerd door één van onze experts. Met een onderhoudscontract verleng je de levensduur en voorkom je storingen. Mocht er zich ondanks het onderhoud toch een storing voordoen dan zorgen wij er altijd voor dat dit binnen 24 uur na de melding is opgelost. Een onderhoudscontract sluit je automatisch af bij de aanschaf van de warmtepomp.

Is jouw huis nog niet geschikt voor een warmtepomp?

Kijk dan of je onderstaand stappenplan kunt uitvoeren om jouw woning te verduurzamen zodat het plaatsen van een warmtepomp wel mogelijk is.

 

STAPPENPLAN WONING VOORBEREIDEN VOOR WARMTEPOMP

1. Zorg dat je zonnepanelen laat plaatsen zodat je voldoende elektriciteit opwekt voor al jouw energieverbruik inclusief het verbruik van de wamtepomp.

2. Laat je woning voldoende (na-)isoleren. Zo voorkom je dat de warmte jouw woning verlaat.

3. Pas eventueel het bestaande verwarmingssysteem aan zodat jouw huis op een lage temperatuur verwarmd kan worden.

4. Alles klaar? Volg dan het stappenplan voor de aanschaf van een warmtepomp zoals hierboven op de pagina beschreven.

Waarom een warmtepomp kopen bij Romijnders?

 • Meer dan 10 jaar ervaring met plaatsen van warmtepompen
 • Merkonafhankelijk en toekomstgericht advies
 • Eerlijk advies, ook wanneer het niet verstandig is een warmtepomp te plaatsen
 • Alleen kwaliteitsmerken warmtepompen
 • Vriendelijke, professionele en gecertificeerde monteurs
 • Plaatsing conform de geldende installatienormen
Veelgestelde vragen

Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming en warm water in huis zonder dat je aardgas nodig hebt (mits je ook elektrisch kookt). Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. De cv-ketel springt bij als het buiten heel koud is en zorgt samen met een (ingebouwde) boiler voor warm water. Een hybride warmtepomp is een goede tussenstap naar een volledig elektrisch huis.

Bij beide warmtepompen is het van belang dat de woning goed tot zeer goed geïsoleerd is. Dit houdt in dat de wanden, de vloer en het dak goed geïsoleerd moeten zijn en dat de woning voorzien is van HR(++) glas. Bij een volledig elektrische warmtepomp is het ook van belang dat de woning vloerverwarming heeft, of dat er radiatoren aanwezig zijn die op lage temperatuur werken.

Er kan subsidie aangevraagd worden voor het aanschaffen van een warmtepomp. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het soort apparaat en het vermogen. Lees meer over de subsidies op de website van Milieu Centraal.

Een warmtepomp haalt energie uit het water, de grond of lucht en ‘pompt’ het vervolgens op de gewenste temperatuurdoor het huis. Het systeem wordt vergeleken met de werking van een koelkast, alleen doet die precies het tegenovergestelde. De pomp van een koelkast haalt alle warmte uit de buitenlucht zodat wat over blijft koud is. Deze koude lucht wordt vervolgens rondgepompt in de wanden van de koelkast zodat de temperatuur constant blijft. Een huis kan gelijkmatig verwarmd worden met een warmtepomp. Bekijk de video van één van onze warmtepomp leveranciers op youtube.

De opstellingsruimte (waar de cv-ketel hangt) dient groot genoeg te zijn om de binnenunit van de warmtepomp te plaatsen. Bij een hybride warmtepomp is dat 2x de afmeting van een cv-ketel: 1x voor de binnenunit en 1x voor de cv-ketel omdat deze bij een hybride warmtepomp in gebruik blijft.

Voor een volledig elektrische warmtepomp is binnen meer ruimte nodig. Er moet plek zijn voor de binnenunit, het buffervat en de boiler. Houdt rekening met de afmeting van twee koelkasten en een gewicht van 200/300 kg.

Bij de buitenunit voor zowel de hybride als de volledig elektrische warmtepomp is de ruimte die je minimaal nodig hebt 1x2x1 meter. Deze kan op de grond of op het dak staan of aan de gevel hangen.

Een warmtepomp heeft twee geluidsbronnen: de compressor en de ventilator. Deze draaien tegelijk. Naarmate het kouder wordt of warm tapwater wordt geproduceerd, produceert de pomp geluid. Bij piekbelasting kan het geluid van een lucht/water-warmtepomp oplopen tot 60 dB(A) of meer. Met name de buitenunit is hoorbaar. Denk goed na waar je de buitenunit hangt bij aankoop van een warmtepomp.

Dit ligt helemaal aan de situatie, lees er meer over …

Een volledig elektrische warmtepomp werkt net zo goed als een cv-ketel. Daarbij is het ook beter voor het milieu omdat er geen gebruik wordt gemaakt van aardgas. Een hybride warmtepomp heeft soms nog wat hulp nodig van een cv-ketel.

Jazeker, een warmtepomp moet net als een cv-ketel en alle andere elektrische apparaten onderhouden worden. Periodiek onderhoud verlengt de levensduur van de warmtepomp, zorgt voor een veilige en energiezuinige werking en voorkomt storingen. Mocht er zich ondanks het onderhoud toch een storing voordoen dan zorgen wij er voor dat dit binnen 24 uur na de melding is opgelost. Een onderhoudscontract sluit je automatisch af bij de aanschaf van de warmtepomp.