Waterleiding
vervanging, reparatie en aanleggen van
Lekt je kraan of is je waterleiding verroest of gesprongen? Wij repareren sanitair, keuken- of tuinaansluitingen, of leggen de waterleidingen voor badkamers en keukens.
Het onderhouden van je waterleiding
Je waterleiding heeft eigenlijk geen onderhoud nodig, maar de stopkranen ervan wel. Deze worden vrijwel nooit gebruikt. Daarom staat een stopkraan altijd in dezelfde stand. Na verloop van tijd kan een stopkraan door kalkaanslag en uitdroging vast gaan zitten. Denk er dus aan om stopkranen en aftapkraantjes een paar keer per jaar open en dicht te draaien en de kraanspil in te vetten met speciaal vet voor kranen.
Lekkage aan je waterleiding
Bij een lekkende waterleiding drupt je kraan voortdurend. Niet alleen ‘oorverdovend’, maar je verspilt er ook erg veel water mee. Zonde! Toch kan het voorkomen dat je kraan begint te lekken. Het rubber heeft namelijk door het open- en dichtdraaien veel te verduren. Het rubber van een kraan vervangen is een redelijk simpele klus die je zelf kunt uitvoeren. Zorg dat je een verstelbare moersleutel, een schroevendraaier, een tangetje en een nieuw leertje voor de kraan in huis hebt. Volg dan onderstaand stappenplan:
- Sluit je hoofdkraan af
- Laat alle waterleidingen leeglopen
- Dek het afvoerputje af, want stel je voor dat er een onderdeel in je afvoerputje verdwijnt…
- Trek of schroef de dop van de kraan
- Draai met de verstelbare moersleutel het binnenwerk van de kraan los en daarna het spilgedeelte
- Maak het schroefje van het kraanleer los en haal het leertje er af
- Vervang het leertje en zet de kraan weer in elkaar
Iedere kraan is trouwens anders, dus bovenstaand stappenplan zal misschien in enkele gevallen afwijken. Lekt de kraan na je reparatie nog? Dan is er misschien iets anders aan de hand. Kom je er niet uit, vraag ons gerust om hulp.