Het is Nationale cv-ketel Testdag

Het is buiten nog aangenaam en met de zonnige dagen van afgelopen week zal de temperatuur in huis ook nog comfortabel zijn. Voordat het echt herfst wordt, is het altijd verstandig de cv-ketel te testen. Is de cv-ketel goed onderhouden, dan ga jij er vast van uit dat deze het gewoon doet. Mochten er onverhoopt toch problemen zijn, dan kun je er maar beter op tijd bij zijn. Vandaag, 25 september, is de Nationale cv-ketel Testdag. Zet vandaag de thermostaat alvast even op 25 graden en test voordat de winter begint of jouw verwarming nog goed werkt.

Met de aandacht voor de cv-ketel aan de start van het stookseizoen hopen wij te voorkomen dat mensen tijdens de wintermaanden in de kou komen te zitten. Op de eerste dag waarop het koud is, hebben installatiebedrijven veelal te maken met topdrukte en kunnen zij niet iedere melding direct verwerken. Door nu te testen, weet je of de verwarming nog goed werkt. 

Hoe kun je testen?

  1. Controleer of minimaal drie radiatoren open staan voor voldoende doorstroming door jouw gehele installatie. 
  2. Zet de kamerthermostaat op 25 graden.
  3. Laat de thermostaat een half uur op deze temperatuur staan en kijk wat er gebeurt.

Wordt het goed warm in alle kamers waar de radiator is opengedraaid, dan mag je ervan uit gaan dat jouw cv-installatie in orde is.

Wat kun je doen wanneer de woning niet warm wordt of de ketel niet aanslaat?

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Wellicht moet jouw cv-ketel bijgevuld of ontlucht worden, zit de stekker niet goed in het stopcontact of staat de hoofdgas- en/of toestelkraan onvoldoende open. Misschien staat de thermostaat lager dan de binnentemperatuur, ook dan slaat de cv-ketel niet aan. Dit kun je allemaal zelf oplossen. Kom je er niet uit, dan wordt het tijd om Romijnders te bellen en een ervaren vakman naar de storing te laten kijken. 

Eerste koude dag geeft veel storingen

Op de eerste dag waarop het in het najaar fris is, schakelt iedereen na een lange zomerpauze de centrale verwarming weer in en op dat moment komen bij een aantal cv-ketels de storingen aan het licht. Wie al op 25 september de cv-ketel test, heeft nog tijd genoeg om bij eventuele problemen een afspraak te maken.

Sluit nu binnen 5 minuten een onderhoudscontract af