Zo bespaar je op je energiekosten!

Het is winter, de verwarming in huis staat aan en de energiekosten vliegen de komende maanden de pan uit. Hoe kun je ook in deze wintermaanden toch op je energiekosten besparen? Romijnders zet de vijf beste energiebesparingstips hieronder voor je op een rijtje.

Besparingstip 1: Koop energiezuinige producten
Ga je binnenkort een wasmachine, vaatwasser, koelkast, vriezer of droger kopen? Kijk dan goed naar het energieverbruik van het apparaat. De verschillen in het energieverbruik zijn meestal zo groot dat je bij de aanschaf van een energiezuinige wasmachine meer betaalt, maar uiteindelijk toch goedkoper uit bent.

Besparingstip 2: Een graadje lager
Mensen zijn gewoontedieren en raken daarom snel gewend aan een bepaalde temperatuur in huis. De thermostaat een graadje lager zetten klinkt daarom vaak als een rigoureuze verandering, maar je zult zien dat je na een paar dagen of een week het verschil niet eens meer merkt. Hoeveel je verwarming een graad lager zetten per jaar scheelt? Dit kan wel 6 tot 8% op je jaarlijkse energiekosten schelen.

Besparingstip 3: Een kleine moeite, een groot verschil
Schuif je koelkast en je vriezer iets naar voren, zodat ze minimaal 10 centimeter van de muur staan. Zo kunnen ze makkelijk hun warme lucht kwijt en verbruiken daarom minder energie om koel te blijven. Het is maar een kleine moeite en je bespaart op deze manier jaarlijks wel 150 kg aan CO2. Het is dus niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Besparingstip 4: Laat ze niet zitten
Een gemiddeld huishouden in Nederland bevat meerdere mobiele apparaten die dagelijks opgeladen worden. Vaak gebeurd dit ’s nachts, ze liggen dan veel te lang aan de oplader en je verbruikt op deze manier onnodig veel energie. En dat is niet de enige fout die veel Nederlanders maken. Vaak laten we de opladers in het stopcontact zitten en koppelden we alleen de laptop, mobiele telefoon of iPad los. Zonde, want de oplader blijft zo stroom trekken. Wil je nog meer op je energiekosten besparen? Trek dan ook de stekker uit de combimagnetron, computer, kopieerapparaat, speakerboxen etc. Hiermee bespaar je tientallen euro’s per jaar per apparaat!

Besparingstip 5: Doe de waakvlam uit
Ga je straks op skivakantie, zoek je in de winter de zon op of alvast als een tip voor wanneer je op zomervakantie gaat. Doe de waakvlam van je CV-ketel uit als je langer dan vijf dagen van huis bent. Hier kun je bijna 60 euro per jaar mee besparen. En dat is toch weer een keer ‘gratis’ uit eten tijdens je vakantie.

Succes met deze tips!

Sluit nu binnen 5 minuten een onderhoudscontract af