Waarom ventilatie net zo belangrijk is als gezond eten

Heerlijk, deze tijd van het jaar! Gezellig ’s avonds kaarsjes aan, opwarmen in bad en lekker stamppot maken. Oké, voor de lijn is deze periode niet heel erg gezond maar voor je huis en je gezondheid ook niet! Nu de deuren en ramen weer de hele dag gesloten zijn is het namelijk erg belangrijk te zorgen voor ventilatie, helemaal als je net zoals ik in een nieuwer huis woont. Wij hebben sinds kort een mechanisch ventilatiesysteem en misschien is het ook iets voor jou. Ik ga namelijk niet gezond eten, sporten en schoonmaken om vervolgens in onfrisse lucht en vochtige ruimtes te leven.

OMG, ventileren we wel genoeg?

Wij wonen in een vrij nieuw huis en tegenwoordig schijnen alle woningen zo goed geïsoleerd te zijn dat er van natuurlijke ventilatie geen sprake meer is. Alle ‘gebruikte’ lucht blijft dus gewoon bij ons in huis! Getsie, dacht ik. We hebben ’s avonds het slaapkamerraam wel open, dus dat ventileert wel een beetje maar dat is dus lang niet voldoende. Vooral in de keuken en de badkamer is het belangrijk dat vochtige lucht afgevoerd wordt en er frisse lucht binnenkomt.

Wat gebeurt er in je huis als je niet goed ventileert?

Door douchen en koken bijvoorbeeld is er veel vocht in huis dat geen kant op kan dus trekt het in de muren, de meubels en in onze longen. Met als gevolg schimmels, huisstofmijt en gezondheidsklachten zoals astma en allergieën. Mijn ouders hadden hier vroeger geen last van, maar ja; in die tijd waren de huizen dus niet zo goed geïsoleerd als nu, dus vocht werd vanzelf naar buiten gezogen. Bovendien blijven virussen nu gezellig in de lucht hangen zonder dat je ze ziet. Wat apart is, waarom zijn die rotdingen onzichtbaar?

Ventilatiemonster

Wat ik niet wilde is een enorm ventilatiemonster. Daarom ben ik gaan kijken naar de mechanische installatie bij een vriend thuis en ik was overtuigd. De afzuiging zorgt ervoor dat vochtige en vervuilde lucht uit ons huis verdwijnt en frisse lucht naar binnen stroomt zonder dat het koud aanvoelt. Vooral tijdens het koken of douchen is het goed om je ventilatiesysteem op de hoogste stand te zetten. Door een elektrische ventilator wordt verbruikte lucht continu afgevoerd. Het apparaatje is niet groot en ventileert heel stil.

Tip van mij als je ook twijfelt over de ventilatie in jouw huis:

Ben je er niet zeker van of jouw huis wel voldoende geventileerd is? Controleer dan de punten hierboven of lees verder op onze website. Twijfel je nog, neem dan contact op met Romijnders, zij kunnen je alles vertellen over wat voor jouw huis het beste is en (ook belangrijk) wat het kost.

Sluit nu binnen 5 minuten een onderhoudscontract af