10 tips voor een nieuwe cv-ketel

Is jouw cv-ketel aan vervanging toe? Dan kijk je natuurlijk éérst naar een duurzaam alternatief. Met een hybride of all-electric warmtepomp zet je een flinke stap naar een lagere CO2-uitstoot. Helaas zijn de meeste bestaande woningen zonder aanpassingen nog niet geschikt om van het gas af te gaan. In dat geval zit er niets anders op dan op zoek te gaan naar een nieuwe cv-ketel. In dit artikel vind je 10 praktische adviezen voor het kopen van een cv-ketel.

1. Is een cv-ketel wel de beste optie?
Ga je de cv-ketel vervangen, dan is de kans groot dat je voor advies terechtkomt bij een installateur. Een prima begin. In veel gevallen zal hij of zij tot de conclusie komen dat je ‘gewoon’ weer moet kiezen voor de vertrouwde, traditionele cv-ketel. Meestal is dat inderdaad de beste en meest logische keuze. Maar niet altijd! Er zijn situaties waarin een duurzame oplossing met wat creativiteit en een relatief bescheiden investering tóch mogelijk is. Wil je graag een woning die energiezuinig is en weinig CO2 uitstoot, doe dan onze gratis warmtepompcheck om snel te bekijken of jouw woning hiervoor geschikt is. Informeer in ieder geval ook even bij jouw gemeente of er al plannen zijn om jouw straat of wijk de komende jaren aardgasloos te maken, bijvoorbeeld door de huizen aan te sluiten op een warmtenet. Het zou toch jammer zijn als je een nieuwe cv-ketel koopt die binnenkort overbodig is.

2. Kies voor de allerzuinigste ketel
De kans is groot dat je ondanks alle pogingen en goede bedoelingen uitkomt bij een nieuwe cv-ketel op aardgas. Dan is er tóch goed nieuws. De goede cv-ketels die nu leverbaar zijn, verbruiken vrijwel zeker heel wat minder energie dan de ketel die nu nog bij jou in huis staat. De kwaliteit, het comfort én het rendement van de cv-ketels is door de jaren heen namelijk flink verbeterd. Uiteraard is het wél belangrijk dat je let op de informatie van de verschillende fabrikanten. De allerzuinigste cv-ketels hebben een energielabel A++ voor het verwarmen van de radiatoren en energielabel A voor het tapwater. Koop je een cv-ketel bij Romijnders, dan weet je zeker dat je een zuinige ketel koopt met het hoogst mogelijke rendement.

3. Let op de capaciteit
Vrijwel iedere cv-ketel die je kiest, heeft voldoende capaciteit om de radiatoren in jouw huis te verwarmen. Voor het tapwater (de douche, het bad en de kranen in huis) ligt dat anders. De CW-waarde geeft aan over hoeveel warm water je in een korte tijd kunt beschikken. Voor de meeste woningen is een cv-ketel met een CW-waarde van 3 of 4 voldoende. Zijn er twee of drie badkamers in huis en wil je de stortdouche en het bubbelbad tegelijk kunnen gebruiken, dan kom je al snel bij CW 5 of 6 uit. Is jouw huis goed geïsoleerd, dan heb je voor verwarming relatief weinig energie nodig. Een cv-ketel met te veel vermogen past in zo’n woning niet bij het afgiftesysteem (de radiatoren) en dat kan tot allerlei problemen leiden.

4. Vraag bij de VvE naar de kwaliteitsverklaring voor het rookgaskanaal
Onder meer in flats, appartementengebouwen komt het vaak voor dat je het rookgaskanaal deelt met anderen. Vraag in dat geval altijd de kwaliteitsverklaring van het kanaal op bij de beheerder van het complex; vaak is dat de Vereniging van Eigenaren (VvE). Laat jouw installateur vervolgens goed naar de kwaliteitsverklaring kijken. Zo voorkom je ongelukken en schade aan het rookgaskanaal.

5. Laat jouw verwarmingsinstallatie waterzijdig inregelen
De aanschaf van een cv-ketel is een uitstekend moment om de verwarming in huis helemaal in balans te brengen. Laat je de cv-installatie waterzijdig inregelen, dan zorg je ervoor dat het rendement van de nieuwe cv-ketel optimaal is. Met andere woorden: het hoogst mogelijke comfort tegen de laagst mogelijke kosten. In veel woningen worden radiatoren die dicht bij de ketel hangen veel warmer dan een radiator die zich ‘ver weg’ in het huis bevindt. Ook de snelheid waarmee de radiatoren warm worden kan sterk uiteenlopen. Regelt jouw installateur de cv-installatie ‘waterzijdig’ in, dan wordt de waterstroom in de radiatoren aangepast op de juiste warmtecapaciteit. Een cv-installatie die goed waterzijdig wordt ingeregeld is ook energiezuiniger.

6. Combineer de cv-ketel met een ontluchter en een vuilafscheider
Kun je jouw woning (nog) niet verwarmen zonder aardgas, dan kies je natuurlijk wél voor een cv-ketel die zo zuinig mogelijk is. Combineer je jouw nieuwe cv-ketel met een automatische ontluchter en een vuilafscheider, dan maakt je met jouw nieuwe cv-ketel tóch een flinke stap vooruit in duurzaamheid. De ontluchter verwijdert de opgehoopte lucht automatisch uit jouw verwarmingssysteem. De cv-ketel presteert daardoor beter en gaat ook nog eens langer mee. Al met al kan dat zo’n 6% meer rendement opleveren. Een vuilafscheider filtert roest en ander vuil uit het water in de cv-installatie. Zo beschermt je de onderdelen van de cv-ketel waar het vuil zich kan ophopen en voorkomt je storingen. Ook de vuilafscheider verbetert het rendement van de cv-ketel; de besparing op het gasverbruik kan oplopen tot ruim 7%.

7. Stap over op een slimme thermostaat
Een nieuwe cv-ketel is in veel woningen nog altijd de meest logische oplossing. Maar je wilt natuurlijk wél graag besparen op jouw energieverbruik. Dan ligt het voor de hand om met jouw nieuwe cv-ketel direct over te stappen op een slimme thermostaat. Die maakt het mogelijk dat je voortaan met jouw smartphone de temperatuur regelt, óók als je zelf niet thuis bent. De slimme thermostaat zorgt niet alleen voor gebruiksgemak en comfort in huis, maar helpt je ook energie te besparen.

8. Maak het niet te warm
Bij het plaatsen van een cv-ketel stelt de installateur de temperatuur in van het water in de radiatoren én van het tapwater. De meeste cv-ketels hebben een comfort-stand, die ervoor zorgt dat er snel warm water uit de kraan komt. Wil je een zo laag mogelijk energieverbruik, zet dan jouw cv-ketel op de eco-stand, zodat de temperatuur van het water niet onnodig hoog blijft. Scheelt je al snel een paar tientjes per jaar.

9. Kies voor een handige plek
De plaats van de cv-ketel in huis is iets waar je vast niet iedere dag over nadenkt. Wil je de ketel eigenlijk liever op een andere plek, dan is het wel zo handig om dat te doen wanneer je tóch een nieuwe in huis haalt. Overigens zal de omvang van het nieuwe apparaat je waarschijnlijk aangenaam verrassen; moderne cv-ketels zijn een stuk minder groot dan de oudere modellen. Maar geef de nieuwe ketel wél de ruimte. Als er onderhoud nodig is of er doet zich een probleem voor, is het niet handig (en zelfs gevaarlijk) als de ketel niet of nauwelijks bereikbaar is.

10. Plaats een koolmonoxidemelder
Een goede installateur monteert jouw cv-toestel veilig en verantwoord. Toch is het altijd verstandig om in de ruimte waar de cv-ketel zich bevindt een koolmonoxidemelder te plaatsen. Zo neemt je het zekere voor het onzekere. Wanneer je bij Romijnders een nieuwe cv-ketel koopt, ontvang je een GRATIS koolmonoxidemelder die de monteur bij het plaatsen van de ketel meteen voor jou op de juiste plek monteert.

Sluit nu binnen 5 minuten een onderhoudscontract af