Installateur tips – jouw veiligheid is het belangrijkst!

Vorige week stond er een artikel in de Telegraaf over de ‘Prutsers in de elektrobranche’. Vorig jaar kwam er uit het rapport van de Onderzoeksraad naar voren dat de installatiebranche ernstig tekortschiet wat betreft het deugdelijk aansluiten en onderhouden van cv-ketels en geisers. Nu trekken er weer inspecteurs aan de bel omdat ze dagelijks in meterkasten levensgevaarlijke situaties tegenkomen. De branche-organisatie UNETO-VNI beaamt dit. Zij vinden dat de overheid toezicht moet houden. Maar wat kan je zelf doen bij het kiezen van een installateur? Lees het hieronder!

Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van een juiste installateur?

Ga niet voor de goedkoopste installateur

De prijzen in de installatiebranche staan onder druk staan, waardoor bij sommige bedrijven de monteurs minder tijd hebben om de werkzaamheden netjes af te ronden. Veiligheid staat voorop en als er iets snel afgeraffeld moet worden, schiet dit erbij in.

Goede producten kosten geld

Romijnders is een onafhankelijk specialist op het gebied van groepenkasten, meterkasten, losse componenten en andere elektrotechnische materialen van alleen de bekende A-merken. Alle groepenkasten zijn voorzien van een hoofdschakelaar (verplicht) en voldoen aan alle in Nederland geldende CE- en KEMA keurmerken. Een KEMA keurmerk is in Nederland niet verplicht, al zou dit naar onze mening wel moeten zijn. Het is een keurmerk dat aangeeft dat componenten en eindproducten de vereiste veiligheidstests, gebaseerd op internationale standaards, hebben doorstaan. Het KEMA keurmerk verzekert de consument dus dat het product veilig is.

Het aanschaffen van een A-merk groepenkast is uiteraard wel wat duurder dan de goedkope onbekende producten welke op internet aangeboden worden. Mensen schrikken soms van deze prijzen en gaan op internet opzoek naar een goedkopere variant. Vaak komen ze dan uit bij een groepenkast van een Chinees merk of een groepenkast dat samengesteld is uit Chinese componenten. Deze voldoen veelal niet aan alle keurmerken en is het afwachten hoe veilig de groepenkast dan is. Er kunnen problemen ontstaat in de installatie en de beveiligingen, zoals een niet functionerende aardlekschakelaar. Hierdoor kunnen ongelukken ontstaan met eventueel de dood tot gevolg.

Let erop dat de installateur gecertificeerd is

Ga met een installateur in zee die gediplomeerde monteurs in dienst heeft. Dit klinkt heel logisch, maar er zijn genoeg ‘handige’ mensen die zich hebben ingeschreven bij de KVK, een bus hebben gekocht en wat gereedschap en zich ‘installateur’ noemen. Romijnders is BRL 6000 gecertificeerd en al onze monteurs hebben een NEN 3140 certificaat (is de norm voor het veilig werken aan en met elektrotechnische laagspanningsinstallaties in woningen, gebouwen en infrastructuur) en werken we volgens de veiligheidsbepaling NEN 1010 (is de norm voor elektrotechnische laagspanningsinstallaties in woningen, gebouwen en infrastructuur).

 

Sluit nu binnen 5 minuten een onderhoudscontract af