Aantal legionalla besmettingen groeit

Het aantal mensen in Nederland dat een legionella besmetting oploopt, groeit. Dat is te lezen in een rapport van de RIVM. In het rapport is te zien dat het aantal gevallen stijgt van ruim 150 in 2011 tot bijna 350 in 2016. Dat is dus meer dan een verdubbeling.

In Nederland worden jaarlijks maximaal vierhonderd mensen ziek door een legionella-uitbraak, waarvan de helft de ziekte oploopt in ons land. Ongeveer 10 procent overlijdt aan de ziekte. De anderen houden hun leven lang ingrijpende klachten, zoals extreme vermoeidheid en geheugenstoornissen.

Legionella vooral in de zomer

Legionalla besmettingen komen vooral voor in de zomer, en dan met name bij hevige regenval na een warme periode. Een besmetting wordt niet opgelopen door besmet water te drinken, maar door verneveld water met daarin de bacterie in te ademen. Fonteinen of tuinsproeiers kunnen bronnen van besmetting zijn. Maar de bacterie komt ook voor in de grond, en kan zo via opspattend regenwater verspreid worden. Vooral mensen met een verminderde weerstand lopen kans om ziek te worden. Eerder al kondigde ISSO aan een onderzoek te starten naar de preventie van legionella.

Installaties

Legionella kan ook ontstaan in waterleidinginstallaties. Wanneer drinkwaterleidingen onnodig opwarmen of stagneren, kan de bacterie groeien. Dit komt bijvoorbeeld voor bij leidingen die in warme schachten zijn weggewerkt, dode leidingen installaties, of hotspots waarbij drinkwaterleidingen te dicht bij warmtebronnen als vloerverwarming zijn aangelegd.

Het RIVM geeft een aantal tips om besmetting met legionella te voorkomen:

  • Laat de ketel goed afstellen op minimaal 60 graden Celsius.
  • Gebruik zowel warm als koud water wekelijks.
  • Spoel na de vakantie de kranen en de douche door.
  • Ontkalk de douche regelmatig.
  • Laat tuinslang, hogedrukspuit en andere watersproeiende apparaten goed leeglopen en maak ze regelmatig schoon.
  • Maak de plantenspuit na ieder gebruik schoon.
  • Jacuzzi’s, hot tubs en whirpools moeten regelmatig gereinigd en ontsmet worden volgens de gebruiksaanwijzing. Staat het bad in de tuin, zorg er dan voor dat er geen aarde in het water komt.
  • Vul luchtbevochtigers met gekookt en afgekoeld water. Reinig en ontkalk regelmatig en ververs het water minimaal elke week.
  • Wil jij na je vakantie geen legionellabacterie oplopen, lees dan de blog Terug van vakantie? Pas op voor de legionella bacterie en metalen’.

Sluit nu binnen 5 minuten een onderhoudscontract af