Chic, die vrouwen in techniek

Vrouwen in techniek, dat is de nieuwe chic! Ik las laatst een artikel in de Amerikaanse Vogue over mooie jonge vrouwen die apps maken, duurzame technische oplossingen bedenken en met programmeren de wereld domineren. Ja, dacht ik, ook is dat techniek. Grappig, want Nederlandse vrouwen staan bekend als zo zelfstandig en superslim, maar aan de techniek durven we onze mooi gemanicuurde vingers niet te branden. In de installatiebranche staan ze te springen om vrouwen die warm lopen voor techniek. Maar dat laat vrouwen blijkbaar koud. Gek, want we weten toch als geen ander wat we willen dat de techniek voor ons doet!

Een cv-ketel installeren of een airconditioning systeem aanleggen: waarom zou dit alleen iets voor mannen zijn? Een installatiebedrijf als Romijnders heeft dagelijks met vrouwelijke klanten te maken die precies weten wat ze wel, en niet, willen. Natuurlijk is het geen eenvoudige materie maar vrouwen in techniek zijn broodnodig. Vrouwen zien details die mannen niet zien, kijken anders tegen problemen aan en voelen goed aan wat een klant wil. De techniek is tegenwoordig zo veelzijdig en oneindig interessant, het is allang niet meer een ‘mannending’ in veel landen. Waarom zijn er dan zo weinig vrouwen die voor techniek kiezen?

‘Meisjes denken dat het niets voor hen is of hebben er een onduidelijk beeld van. Er bestaan ook weinig vrouwelijke rolmodellen,’ vertelt drs. Cocky Booij, directeur van het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek VHTO, op techniekpact.nl. ‘Er wordt in Nederland op een heel stereotype manier over techniek gedacht door vrouwen.’ Ik kan me daar iets bij voorstellen, zo dacht ik zelf bij techniek ook meteen aan ingewikkelde studies met saaie vooruitzichten. Maar als er iets anno 2017 niet saai is, dan is het de techniek!

‘Ik ben niet goed in wiskunde en natuurkunde,’ antwoorden veel jonge vrouwen op de vraag waarom ze geen technische opleiding kiezen. Terwijl ze wel 24/7 met technische apparaten werken en hier toch echt niet slechter mee omgaan dan mannen. Nu ik eraan denk betekent het dus dat ik in de toekomst volledig afhankelijk ben van technisch mannen om überhaupt te kunnen functioneren. Stom eigenlijk! Weet je wat ik ook las? Vrouwen blijken een natuurlijke capaciteit te hebben om dingen op te lossen. Dat klopt wel!

Ik ben van de weetjes (ha, ha ja logisch ik ben een vrouw) dus dit vond ik interessant. De branches metaalbewerking, installatietechniek en mobiliteit vertegenwoordigen 32.500 bedrijven en 366.000 werknemers. Van het totaalaantal werknemers is 12 procent vrouw. Dat zijn ongeveer 44.300 vrouwen. Maar: een meerderheid van deze vrouwen is werkzaam in ondersteunende en administratieve functies. Slechts 17 procent heeft een technische functie; ongeveer 7.500 vrouwen.

Wedden dat je nu ook een beetje nieuwsgierig bent naar werken in de techniek? Dat je denkt: hm, hoe stoer zou het zijn als ik gewoon de cv-ketel installeer? Je bent altijd welkom om even te komen kijken bij Romijnders, we laten je graag zien wat we doen.

Sluit nu binnen 5 minuten een onderhoudscontract af