Terug van vakantie? Pas op voor de legionella bacterie.

Terug van vakantie? Niks ligt zo lekker als je eigen bed en smaakt zo lekker als het water uit je eigen kraan. Maar let op dat je het water goed door laat lopen. Anders ben je gelijk weer genezen van je heerlijke vakantiegevoel. Het oplopen van een legionella bacterie ligt op de loer. 

Spoel eerst het toilet door

Spoel als eerste als je thuis komt van vakantie het toilet door.

Zet de kranen open

Zet kranen in huis minstens een minuut lang open om een besmetting met legionella bacterie te voorkomen. Bovendien geven leidingen en kranen metalen af, zoals ijzer, mangaan, koper, lood of nikkel. Het is dan ook geen overbodige luxe om na je vakantie de kraan even door te laten lopen. Spoel als eerste de kraan door die het dichtst bij de watermeter zit.

Douchekop of tuinsproeier

Besmetting van de legionella bacterie vindt plaats via de longen. Aangenomen wordt dat de infectie overgebracht wordt door het inademen van de bacterie in zeer kleine druppeltjes water, verspreid in de lucht (nevel). Daarom is het slim om na thuiskomst van vakantie ook de doucheslang en tuinsproeier door te laten lopen. Let bij hierbij wel op dat er geen waterdruppeltjes in de lucht komen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een washandje over de sproeikop te plaatsen of door de douchekop van de slang te draaien en het water langzaam in het putje weg te laten lopen.

Legionella bacterie in de cv-ketel

Een legionella bacterie in je cv-ketel daar hoef je minder bang voor te zijn. Als de temperatuur van water tussen de 25 en 55 graden Celsius is, groeit de legionella bacterie. De temperatuur van een cv-ketel is afgesteld op minimaal 60 graden Celsius. Maar trek dus niet de stekker van je cv-ketel eruit als je op vakantie gaat, de temperatuur van je cv-ketel zakt dan en kan de bacterie zich vermenigvuldigen in warmwaterleidingen, boilers of bepaalde typen combi-ketels.

Wat zijn de verschijnselen van een legionella besmetting?

De tijd tussen de besmetting en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen (de incubatietijd) is circa twee tot tien dagen. De ziekte begint met een snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en een ziek gevoel, gevolgd door longontsteking met koorts boven 39 graden Celsius. De patiënt hoest en is soms kortademig. Een deel van de patiënten heeft last van braken en diarree. De ziekte kan zeer ernstige gevolgen hebben, maar is door directe toediening van de juiste antibiotica goed te behandelen.

Lees meer tips om legionella te voorkomen.

Sluit nu binnen 5 minuten een onderhoudscontract af