Heb jij al rookmelders in jouw woning?

Hoeveel rookmelders moet ik in mijn huis hebben?
Sinds 1 juli 2022 is een rookmelder op iedere verdieping van jouw huis verplicht. Een rookmelder gaat piepen zodra de melder in contact komt met rook. Je krijgt zo een waarschuwing bij rook of brand.

 

Rookmelder verplicht op elke verdieping
In jouw huis moet sinds 1 juli 2022 op iedere verdieping met een woonkamer, slaapkamer of keuken een rookmelder hangen. Zo krijg je sneller een waarschuwing bij rook of brand. In een zolder of kelder die je alleen gebruikt voor bijvoorbeeld het drogen van was of als berging, is een rookmelder niet verplicht.

 

Hang rookmelder aan het plafond in de hal
Gebruik een rookmelder die minstens 10 jaar meegaat. Een rookmelder heeft vaak een plakstrip op de achterkant. Je kunt de melder met de plakstrip of met een schroef ophangen.

Je hangt een rookmelder;

  • bij voorkeur in de hal;
  • aan het plafond;
  • op minimaal 50 centimeter afstand van een muur of hoek;
  • op minimaal 30 centimeter van een lamp.

Hang geen rookmelder in de buurt van ventilatieopeningen of een verwarming. Lees de gebruiksaanwijzing van de rookmelder voordat je de melder ophangt. Test de rookmelder regelmatig.

 

Advies voor het ophangen en gebruik van rookmelders
Op Rookmelders.nl lees je alles over de aankoop van rookmelders en het gebruik. Je kunt ook een test doen om te kijken hoeveel rookmelders je nodig hebt.

 

Eigenaar moet rookmelders plaatsen
De eigenaar van een woning is verplicht om de rookmelders te plaatsen. Als je een woning huurt, moet de verhuurder zorgen dat er rookmelders zijn. Als er een Vereniging van Eigenaren (VvE) is, moet je als bewoner/eigenaar zelf rookmelders plaatsen in jouw eigen woning. De verplichting geldt niet voor gemeenschappelijke ruimtes. De VvE heeft hierin dus geen rol.

 

Brandbeveiligingsinstallaties voor bedrijven
Als eigenaar van een bedrijfspand gelden er andere verplichtingen voor brandbeveiliging. Lees hier meer over op onze website.

Sluit nu binnen 5 minuten een onderhoudscontract af