Vakantie checklist: mama regelt het wel

Maaaaaam, hoeveel nachtjes slapen nog voordat we naar Italië gaan?’. Niet alleen de kinderen zijn aan het aftellen, wij eigenlijk ook wel. Even geen afspraken, deadlines, sporten en klusjes; vakantie! Voor mij begint het al met inpakken en de laatste inkopen doen. Zonnebrand, een nieuwe zwembroek voor de jongste en anti-muggenspray. Omdat we drie (!) weken weggaan ben ik ook bezig met een lijstje om het huis goed achter te laten, zelfs die taak neem ik fluitend op me, wetende dat we bijna gaan.

De laatste weken hadden Peter en ik sowieso het idee dat we minder energie verbruikten dan normaal. Dat bleek te kloppen. Door het mooie weer stond de verwarming natuurlijk uit, keken we minder tv en gebruikte ik het gas minder omdat we bijna dagelijks de barbecue aanstoken. Volgens Peter ben je pas een echte man als je op kolen barbecuet. Dus geen gas- of elektrische barbecue in onze achtertuin. Mijn idee om een regenton aan te schaffen bleek ook een slimme investering: dit bespaarde ons behoorlijk wat water om de tuin te sproeien. Goed bezig (al zeg ik het zelf)!

Nieuwe sport: energie besparen

Het is bijna een sport geworden om zo veel mogelijk energie te besparen. Het geld dat we bespaard hebben geef ik liever uit aan een luxer vakantie appartement dan aan de energiemaatschappij. Dus heb ik deze week ook een checklist gemaakt met hoe we thuis energie kunnen besparen als we dadelijk in ons heerlijke appartement aan het zwembad zitten.

Dit is mijn vakantie bespaar checklist, hopelijk heb jij er ook wat aan.

  1. De vriezer & koelkast

Ontdooi de vriezer, maak hem meteen mooi schoon en laat hem tijdens de vakantieperiode uit. Doe hetzelfde met de koelkast. Wil je de boel gewoon aan laten staan? Stop de apparaten dan zo vol mogelijk (met lang houdbare producten), dan kost het minder energie om te koelen.

  1. Ontstekkeren

Haal alle mogelijke stekkers uit de stopcontacten, ook voor de veiligheid. Denk ook aan stekkers in de tuin, de werkkamer de kelder en op zolder.

  1. De boiler

Heb je een elektrische- of keukenboiler? Zet deze dan uit of lager (ga niet onder de 60 graden). Je kunt ook een tijdklok laten instellen op de elektrische boiler. Handig, ook als je niet op vakantie bent. Boilers verwarmen water namelijk continu en verbruiken hierbij veel energie. Niet nodig als je er niet bent, natuurlijk. Het is wel belangrijk om de leidingen bij terugkomst goed te spoelen en de boiler goed door te warmen.

  1. De krant

De krant heb ik ook stopgezet tijdens onze afwezigheid. De Gelderlander heeft hier een speciale vakantieservice

  1. Restjesweek

Omdat ik de vriezer en koelkast ga schoonmaken eten we de week voor de vakantie zo veel mogelijk restanten die er nog zijn. Dat bespaart me ook zo 50 euro aan boodschappen.

  1. Verwarming

Klinkt logisch maar dubbelcheck even of de verwarming helemaal uitstaat. Je zal niet de eerste zijn waar hele huis heerlijk verwarmd is op een koude dag terwijl de bewoners op een strand in het zwembad liggen.

Zo, en nu weer verder met de koffers inpakken en de laatste wasjes doen. Heerlijk. Heb jij nog slimme bespaartips? Deel ze met mij, dat maakt me erg blij.

Ciao! Romy & family

Sluit nu binnen 5 minuten een onderhoudscontract af