Zonneboiler: bespaar op gasverbruik

Een zonneboiler zorgt voor warm water met energie van de zon. Daardoor bespaar je ongeveer de helft op je energieverbruik onder de douche en in de keuken. Maar hoeveel kost een zonneboiler en wat levert hij op? En wat heb je ervoor nodig? Goed om te weten: je kunt subsidie krijgen als je een zonneboiler koopt.


Een zonneboiler is een duurzame vervanger van aardgas. Bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij en zonlicht raakt nooit op. Een huishouden van 4 personen bespaart met een zonneboiler jaarlijks zo’n 180 m3 gas en 330 kilo CO2-uitstoot. In de zomer levert de zonneboiler bijna al je warme water. In de winter lukt dit niet, ook niet met een grote zonneboiler. Maar je hoeft niet bang te zijn voor een koude douche: als er minder zonlicht is, zorgt je hr-ketel of warmtepomp voor warm water.

Zonneboiler

Wat kost een zonneboiler en wat bespaar je ermee?

Een zonneboiler voor 4 personen (een collector van 3,5 m2 en een 150 liter voorraadvat) kost ongeveer € 3.300 inclusief installeren. De subsidie voor zo’n zonneboiler is ongeveer € 1.100. Kleinere zonneboilers zijn goedkoper, grotere kosten meer. Een zonneboiler gaat gemiddeld 20 jaar mee.

Lagere energierekening
De zonneboiler bespaart ongeveer de helft op je kosten voor warm water. Hoe meer warm water je thuis gebruikt, hoe interessanter een zonneboiler is. Een huishouden van 4 personen met een hr-combiketel als naverwarmer bespaart met een zonneboiler zo’n 180 m3 gas. Dat is € 150 per jaar aan gaskosten (prijspeil 2020). Daarvan blijft zo’n € 130 euro over als de elektriciteitskosten voor de pomp (€ 10 voor circa 40 kWh verbruik voor een Energielabel A pomp) en onderhoudskosten (€ 10 euro per jaar) betaald zijn.

‘De zonneboiler bespaart ongeveer de helft op jouw gasverbruik voor warm water.
Zo verminder je je uitstoot van CO2.’

Minder CO2-uitstoot: goed voor het klimaat
Het gebruik van gas draagt bij aan de klimaatverandering. Een zonneboiler zorgt voor minder CO2-uitstoot en is daarom goed voor het klimaat. In een huishouden van 4 personen bespaar je 330 kilo CO2 per jaar doordat je minder gas verbruikt. De uitstoot van CO2 door gas en elektra is in een gemiddeld huishouden 3.700 kilo per jaar.

Onderhoudskosten zonneboiler
Informeer bij de installateur naar de onderhoudskosten van de zonneboiler die je op het oog hebt. Bij zonneboilers met een zogeheten terugloopsysteem is eens in de 5 jaar onderhoud voldoende. Dat kost ongeveer € 50, dus € 10 per jaar. Zonneboilers met een zogeheten drukgevuld systeem hebben meer onderhoud nodig. Dat kost je ongeveer € 30 per jaar als dit onderdeel is van een tweejaarlijks onderhoudscontract bij de cv-ketel.

Zonneboiler of zonnepanelen?

Voor het milieu kun je het beste een zonneboiler én zonnepanelen nemen. Daarmee bespaar je het meest op je CO2-uitstoot en ben je meteen goed voorbereid op de toekomst zonder fossiele brandstoffen. Maar heb je weinig ruimte op je dak, of niet het geld voor allebei? Dan kan je kiezen: neem je een zonneboiler of zonnepanelen?

Zonneboiler soms beste keuze
Voor het milieu én je portemonnee zijn zonnepanelen meestal de beste keuze: je bespaart het meest op je CO2-uitstoot én op je energierekening. Toch zijn er situaties waarin een zonneboiler net zo’n goede of zelfs een betere keuze is. Bijvoorbeeld als je al veel zonnepanelen hebt. Of als je maar weinig ruimte op je dak hebt.

Je hebt al zonnepanelen
Heb je al zonnepanelen op je dak liggen en dek je daarmee jouw stroomverbruik (bijna) helemaal af? Dan zit je aan het maximum van de salderingsregeling. Extra panelen leveren je veel minder financieel voordeel op (je krijgt voor de stroom die je aan het net levert geen 22,5 cent per kWh, maar tussen de 3 en 12 cent, afhankelijk van je aanbieder). Een zonneboiler kan dan een betere keuze zijn.

Weinig dakruimte
Heb je maar een klein stuk dak dat geschikt is? Dan is een zonneboiler zelfs wat gunstiger dan zonnepanelen: per vierkante meter bespaart een zonneboiler 25% meer CO2-uitstoot. Ook levert het per vierkante meter wat meer financieel voordeel op. Is ruimte geen probleem, dan kun je het beste allebei nemen.

Dak in de schaduw
Een zonneboiler heeft veel minder ‘last’ van schaduw dan zonnepanelen. De opbrengst neemt wel wat af, maar veel minder dan bij zonnepanelen. Dus ligt jouw dak een deel van de dag in de schaduw? Dan kun je beter kiezen voor een zonneboiler.

Een voorbeeld van hoe een Solesta zonneboiler werkt en hoe je een subsidie aan kunt vragen.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonnecollector op het dak gebruikt warmte uit zonlicht om water te verwarmen. Een zonneboiler bestaat uit:

  • Eén of meer zonnecollectoren op het dak om zonnewarmte op te vangen.
  • Een pomp en leidingen naar het voorraadvat.
  • Een voorraadvat (met 80 tot 300 liter water) voor het warme water.
  • Een naverwarmer, meestal de combiketel.

In de collector zit een vloeistof. De temperatuur van de vloeistof kan door de zonneschijn oplopen tot wel 90 graden. Via een leiding wordt de warme vloeistof van de collector naar het voorraadvat gepompt. Daar stroomt het door een warmtewisselaar die de warmte afgeeft aan het water in het vat. Van het vat gaat een leiding naar de naverwarmer. Vooral ’s winters wordt het water niet warm genoeg en springt de naverwarmer bij. Dat is vaak een hr-ketel. Die stookt het water uit de boiler bij tot minstens 60 graden Celsius. Deze temperatuur is noodzakelijk om groei van de Legionella bacterie te voorkomen. De grootte van een zonneboiler wordt meestal afgestemd op de hoeveelheid warmte die in de zomer nodig is om het water op te warmen. Een grotere installatie die in de winter meer warmte (voor warm water) kan leveren, zou ’s zomers veel warmte onbenut laten.

Is mijn cv-ketel geschikt voor een zonneboiler?
Als jouw cv-ketels het Gaskeur-NZ label (Naverwarming Zonneboiler) heeft, is hij geschikt voor een zonneboiler. Soms moet je wel een aansluitset laten monteren, die kost ruim € 100. Heeft je cv-ketel geen NZ-label, maar wel een indirect gestookte boiler (los voorraadvat) dan is het ook mogelijk om te combineren met een zonneboiler.

‘Er zijn verschillende soorten (en maten) zonneboilers.
Sommigen verwarmen alleen warm water, anderen verwarmen ook jouw huis.’

Zonnecollector: vlakke plaat of buizen
De meeste zonnecollectoren hebben een vlakke glasplaat met daaronder een collector van metaal. Dit heet een vlakkeplaatcollector en ziet eruit als een soort zonnepaneel. Er zijn ook zonnecollectoren die bestaan uit een serie buizen die naast elkaar op het dak liggen. Dit heet een vacuümbuiscollector of heat-pipes. Vacuümbuizen zijn wat duurder als je ze koopt, maar een buiscollector levert als de zon laag staat (in het voor- en naseizoen en in de winter) meer warmte dan een zonnecollector met een vlakke plaat. Hiermee verleng je het ‘zonneboiler-seizoen’ in Nederland. Vacuümbuizen kunnen ook de oplossing zijn als je maar een klein dakoppervlak hebt. En omdat het aantal buizen in een collector variabel is, is het ook makkelijk om de grootte van de collector aan te passen.

Wat voor zonneboilers zijn er?
Er zijn verschillende soorten zonneboilers. De standaard zonneboiler en de compacte zonneboiler leveren alleen warm water. Daarnaast is er een zonneboilercombi die warm water levert én je huis verwarmt.

Zonneboilercombi
Wil je met zonnewarmte niet alleen je water opwarmen, maar ook je woning verwarmen? Dan moet je een zonneboilercombi nemen. Je hebt meer dan één collector nodig en een groot opslagvat. Met een zonneboilercombi bespaar je behalve 180 m3 gas voor warm water (bij 4 personen) ook nog zo’n 150 m3 gas per jaar voor verwarming. In totaal bespaar je daarmee zo’n € 240 per jaar.

De zonneboilercombi werkt het beste in combinatie met vloer- of wandverwarming: dit is lage temperatuur verwarming die werkt met watertemperaturen van maximaal 55 graden.

Goede kwaliteit

Elke zonneboiler in de Nederlandse handel is van goede kwaliteit en beveiligd tegen bevriezing en oververhitting. Ze gaan 15 tot 25 jaar mee. Eventuele schade aan een collector wordt meestal gedekt door je opstalverzekering; informeer bij jouw verzekeringsmaatschappij. Verder kun je letten op het Zonnekeur: een keurmerk voor de kwaliteit van zonneboilers.

Vind een betrouwbare installateur
Laat een zonneboiler altijd door een erkend en vakbekwame installateur plaatsen zoals Romijnders. Voor meer informatie kun je telefonisch contact opnemen met een van onze collega’s: 024-648 82 22

 

Bron: Milieucentraal.nl

Sluit nu binnen 5 minuten een onderhoudscontract af