Hoe gevaarlijk is het bij jou thuis?

Op 31 oktober barst het Halloweenfeest in Amerika weer los, en ook in Nederland worden er steeds meer griezelfeesten georganiseerd. Maar of je nu verkleed bent of niet? Weet jij hoe gevaarlijk het bij jou thuis is? Want onze grootste angst zie je niet en ruik je niet…

Een sluipmoordenaar
Het is koud buiten, de ramen zitten dicht en de kachel staat op standje hoog. De ideale omstandigheden voor onze grote angst: koolmonoxide, ook wel door ons de sluipmoordenaar genoemd. Want wanneer er te veel koolmonoxide in je woning rond zweeft kun je hier lichamelijke klachten van krijgen en zelfs aan overlijden.

Wie zijn zijn slachtoffers?
Koolmonoxide heeft de meeste kans om slachtoffers te maken bij mensen die een verkeerd geïnstalleerde, kapotte of slecht werkende kachel, geiser, cv-ketel of combiketel hebben. Ook wanneer de afvoer van bijvoorbeeld een open haard lekt of slecht wordt onderhouden verhoogd dit de kans op koolmonoxide vergiftiging.

Hoe merk je dat hij in huis aanwezig is?
Het beste is natuurlijk om ervoor te zorgen dat deze ‘sluipmoordenaar’ niet de kans krijgt om in je huis rond te zweven. Maar stel dat het toch zo ver is gekomen, hoe merk je het dan? De eerste symptomen lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Is de concentratie koolmonoxide in jouw huis erg hoog, dan zul je bewusteloos worden, in coma raken en kan er zelfs blijvende hersenschade optreden met mogelijk overlijden als gevolg.

Laat hem niet binnen!
Ons advies is om de kans op koolmonoxidevergiftiging zo klein mogelijk te houden. Dit kun je doen door je verbrandingstoestel op de volgende punten te controleren:

  • Controleer de vlam in je gastoestel. Is de vlam blauw dat is alles in orde!
  • Bevat je gastoestel sporen van corrosie, roest of roet? Neem dan contact op met Romijnders. Waarschijnlijk is je gastoestel in slechte staat.
  • Is het langer dan een jaar geleden dat een vakman naar je verbrandingstoestel heeft gekeken? Dan is het verstandig om bij ons een afspraak in te plannen. Better be safe than sorry!
  • Verwijder bij een kolen- of houtkachel regelmatig de as. Let vooral goed op het rooster.
  • Reinig 1x per jaar je schoorsteen.

Heeft u ook genoeg gegriezeld voor dit jaar en wilt u rustig kunnen slapen? Onze vakmannen staan altijd voor u klaar!

Sluit nu binnen 5 minuten een onderhoudscontract af