Je huis ventileren d.m.v. natuurlijke ventilatie

De meeste oude huizen van voor 1975 hebben natuurlijke ventilatie. Verse lucht komt het huis in via roosters, klepraampjes, naden en kieren. In veel van deze huizen is de ventilatie echter onvoldoende. Romijnders geeft tips hoe je de ventilatie in jouw huis kunt checken en verbeteren. Zo heb je gezondere lucht in huis en minder warmteverlies.

Schone lucht in huis is noodzakelijk voor je gezondheid. Daarvoor is ventilatie nodig: aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht en vocht. In ongeveer 7 van de 10 huizen in Nederland gaat dat op een natuurlijke manier: verse lucht stroomt je huis in via naden, kieren, klepraampjes en roosters, vervuilde lucht stroomt via afvoerkanalen in de wc en badkamer je huis uit.

Veel mensen maken naden en kieren dicht om tocht en warmteverlies tegen te gaan. Dat is op zich slim, maar dan moet je wel zorgen dat er genoeg verse lucht binnenkomt via roosters en klepraampjes. Anders wordt de lucht in huis snel ongezond.

 

Tips om goed te ventileren

  • Laat ventilatieroosters altijd open: dat is nodig voor de aan- en afvoer van lucht. Heb je klepraampjes, zet die dan op een kier als je thuis bent.
  • Maak de roosters minstens 1 keer per jaar goed schoon met een borstel of stofzuiger. Soms kun je de kap eraf halen, die kun je dan schoonmaken met een sopje.
  • Zorg dat de lucht in huis kan doorstromen. Onder de deuren in huis moet minstens 1,5 cm ruimte zitten. Maak te lange deuren iets korter of zet er een rooster in.
  • Zorg voor extra ventilatie in de keuken en badkamer. Gebruik de afzuigkap tijdens het koken en een inbouwventilator in de badkamer tijdens en na het douchen.
  • Met een CO2-meter kun je meten hoe gezond de lucht in jouw huis is. Koop of leen een CO2 meter en zet die een tijdje in de woonkamer en slaapkamers. In de badkamer kan een vochtmeter handig zijn.
  • Ga je het huis isoleren of verbouwen, of laat je de ramen of kozijnen vervangen? Kijk meteen hoe je de ventilatie kunt verbeteren, bijvoorbeeld met winddrukgeregelde roosters in de kozijnen of een ventilatie-unit in de woonkamer.
 

Luchten: 10 tot 30 minuten

Luchten is niet hetzelfde als ventileren. Bij luchten zet je ramen tegen elkaar open voor extra afvoer en aanvoer van lucht. Dat is nodig om extra vervuiling in huis af te voeren. ’s Ochtends de slaapkamer luchten is een goed idee. Zet ook een raam of deur in de woonkamer open als er is gerookt, of na een feestje met meerdere mensen, vooral in deze periode met Corona. Meestal is 10 tot 30 minuten luchten voldoende. Als de vervuilde lucht weg is, heeft luchten geen effect meer.

Luchten is géén vervanging van ventileren: ventileren moet continu, 24 uur per dag, het hele jaar door. Lucht alleen als het écht nodig is en zo kort mogelijk in kamers waar de verwarming aan staat. Zet de verwarming tijdens het luchten even uit zodat je niet onnodig warmte verliest.
 

Bron: Milieu Centraal

Sluit nu binnen 5 minuten een onderhoudscontract af