Yes, mannen zijn grotere koukleumen dan vrouwen!

Gaat het bij Romy en Peter thuis net zo met de verwarming aanzetten?

De discussie over de verwarming aanzetten: vergelijk het met het beroemde dopie van de tandpasta. Het is niet dat er hele huwelijken op stuk lopen maar het blijft altijd een gevoelig dingetje. Tenminste, bij mij en Peter wel. En dan vooral wie de baas over de verwarming is. Mijn eerste ingeving is: ik, de vrouw! Want ik heb het snel koud en uh…nou ja daarom dus. De algemene gedachte is dat vrouwen altijd de verwarming aanzetten en en dus verantwoordelijk zijn voor extra energieverbruik in de winter. Echter uit verschillende onderzoeken blijkt dat het tegendeel waar is. Told you. Peter, lees je mee?

Wat ik grappig vond om te lezen is dat 45% van de mannen zegt weleens discussie te hebben over de verwarming, terwijl 75% van de vrouwen zegt: nee hoor, wij hebben hier noooooit discussie over! Waarom niet? Ik denk omdat wij ons verantwoordelijk voelen voor het energieverbruik en wij stellig denken ‘don’t even think about discussing this in my house, babe’. Wij regelen het onderhoudscontract dus weten echt wel hoe het er met ons energieverbruik voor staat.

De verwarming aanzetten
De verwarming aanzetten is een hot topic. Maar lees dit eerst even voordat je een nieuwe discussie krijgt over de verwarming aanzetten:

Ten eerste: uit verschillende onderzoeken blijkt dat vrouwen zich verantwoordelijker voelen voor energiebesparing dan mannen. Daarom geven vrouwen bij de keuze voor een nieuwe cv-ketels ook de voorkeur aan een oplossing die inzicht geeft in het gebruik. Door dit inzicht zijn vrouwen eerder bereid de verwarming wat lager te zetten, en dat doen zij dan ook.

Ten tweede: vooral jongere mannen schijnen de verwarming sneller hoger te zetten dan vrouwen, blijkt uit onderzoek van Essent. Zij trekken bovendien minder snel dan hun partner warmere kleren aan én hebben minder inzicht in het energieverbruik thuis.

Ten derde, en laatste: omdat vrouwen zich verantwoordelijk voelen voor de energierekening (en voor de rest van de zaken die geregeld moeten worden) zijn het ook zij die eraan denken om een onderhoudscontract af te sluiten.

Maar, ok, ik geef het toe: Peter is zo slim om de verwarming zo in te stellen dat het ’s ochtends lekker warm is en ik dus niet sta te klappertanden in de badkamer. Hij schijnt niet de enige te zijn want 42% van doet dit, tegenover maar 20% van de vrouwen. Niet voor niets blijkt ook dat mannen bij de keuze voor cv-ketel dan ook voorrang geven aan een ketel die ‘smart’ is.

Ach, de verwarming aanzetten: daar komen we samen wel uit. En ik brei gewoon een mooie trui voor Peter, hoeft hij ook geen kou meer te lijden :-).

XXX Romy

Sluit nu binnen 5 minuten een onderhoudscontract af