Hoe bescherm jij je tegen koolstofmonoxide?

Koolstofmonoxide is een kleurloos en reukloos gas. Koolstofmonoxide is giftig en dus erg gevaarlijk. De symptomen van een koolmonoxidevergiftiging kunnen lijken op de griep. Misselijkheid, lichte hoofdpijn en vermoeidheid. Ook kan je je verward of slaperig voelen en krijg je een versnelde hartslag. Bij een kleine concentratie koolstofmonoxide verdwijnen de symptomen na een paar dagen. Maar bij een hoge concentratie koolstofmonoxide kunnen er ernstige symptomen optreden, zoals blijvende hersenschade, bewusteloosheid en soms zelfs overlijden als gevolg.

 

Vergiftiging van koolstofmonoxide tegengaan

Door de Brandweer is er in februari van dit jaar campagne gevoerd rondom de gevaren van een koolmonoxidevergiftiging. Maar in de zomermaanden komt het onderwerp bijna niet ter sprake. Deuren en ramen worden open gehouden vanwege het warme weer en koolstofmonoxide maakt weinig kans om zich in een woning te concentreren. Ook nu is het belangrijk om je woning te weren tegen deze gevaarlijke stof. In oude woningen komen veel gaskachels en oude cv-ketels voor. Deze open verbrandingstoestellen halen lucht uit de ruimte waarin het toestel hangt of staat en kunnen erg slecht zijn voor je gezondheid doordat ze koolstofmonoxide uitstoten. Het risico voor een vergiftiging door koolstofmonoxide is het grootst bij toestellen die niet goed worden onderhouden en woningen waar niet goed wordt geventileerd. Koolstofmonoxide wordt pas opgemerkt in een woning zodra de gezondheidsklachten beginnen. Het voorkomen van een vergiftiging is dus erg belangrijk. Dit doe je door op tijd juiste maatregelen te treffen.

 

Onderhouden, vervangen en ventileren

Heb jij een verbrandingstoestel in je woning? Zorg er dan voor dat deze regelmatig wordt gecontroleerd door een vakman. Bij dit onderhoud moet niet alleen het toestel worden gecontroleerd maar ook de ventilatie. Het is belangrijk om de woning goed te ventileren zodat koolstofmonoxide zich niet ophoopt. Het openzetten van luchtroosters of een klepraam kan al voldoende zijn. Om zeker te zijn dat jouw verbrandingstoestel nog goed werkt is het afsluiten van een onderhoudscontract een verstandige keuze. Dit kan bij Romijnders al vanaf €5,70 per maand en je krijgt een koolstofmonoxide melder cadeau!

 

Ook bij goed onderhoud en juiste ventilatie blijft er een risico bij open verbrandingstoestellen. Als je geen risico wilt lopen is het verstandig om het toestel te vervangen. En natuurlijk kunnen wij u ook daarbij adviseren en het toestel installeren. Meer weten? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Sluit nu binnen 5 minuten een onderhoudscontract af